Blog > Komentarze do wpisu
Barszcz biały po staropolsku
Składniki:
  • zakwas 2 szklanki
  • utarty chrzan 3 łyżki
  • kiełbasa biała 30 dag
  • do zup śmietana np.18% łaciata lub śmietana 30% 1
  • ziemniaki 4 szt
  • włoszczyzna bez kapusty
  • jajko ugotowane na twardo 4 szt
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę zalać 1,5 l wody,dodać obraną włoszczyznę,obrane ziemniaki gotować 30 min. Wywar przecedzić, marchewkę i ziemniaki pokroić w talarki, obraną cebulę posiekać. Wszystko lekko obsmażyć na łyżce oleju,wrzucić do zupy. Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z chrzanem.
Kiełbasę pokroić w talarki.
Na talerzu ułożyć kilka plastrów kiełbasy, połówki jajka, zalać barszczem, posypać pieprzem.

poniedziałek, 18 października 2010, cashweb
www.akcesoria-gastronomiczne.pl

Polecane wpisy