Blog > Komentarze do wpisu
P±czki

Składniki:

  • 3 szklanki m±ki,
  • 6 dag drożdży,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 jajka, szczypta soli,
  • 1/4 kostki masła lub margaryny,
  • łyżka spirytusu,
  • 1 litr oleju, cukier puder,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Drożdże rozkrusz w szklance, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekaj, aż drożdże wyrosn±, a następnie dodaj je z reszt± ciepłego mleka do przesianej przez sito m±ki. Dokładnie wyrób. Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem, dodaj całe jajko i spirytus, po czym cało¶ć poł±cz z m±k±. Masło musisz stopić. Stopniowo wlewa je, cały czas mieszaj±c, aż ciasto stanie się matowe. Przykryj ¶ciereczk± kuchenn± - odstawi w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło. Ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek o ¶rednicy ok. 5-7 cm, a następnie z niego około 30 jednakowych kulek. Oprósz p±czki m±k± i ułóż na stolnicy. Odstaw na kilka minut, by wyrosły. Mocno rozgrzej olej w garnku. Wyro¶nięte p±czki smaż aż się ładnie zarumieni±, odwrócić i smaż dalej, po zarumienieniu z drugiej strony - sprawdĽ patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego.

 

poniedziałek, 25 paĽdziernika 2010, cashweb
www.akcesoria-gastronomiczne.pl

Polecane wpisy