Blog > Komentarze do wpisu
Zupa grzybowa

Składniki:
  • 0 g grzybów suszonych - najlepiej podgrzybków ale nie koniecznie
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1,2 bulionu - ja używam wywaru z warzyw
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Grzyby trzeba na początek zalać ok 1/2 litra ciepłej wody i moczyć co najmniej 2 godziny albo całą noc. Następnie trzeba je ugotować w wodzie w której się moczyły - do miękkości.

Miękkie grzyby trzeba wyłowić z wywaru i pokroić na paski. Wywar natomiast odparować, tak by zostało go jakieś ćwierć litra. Potem można go przecedzić przez gęste sito.

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło a na nim poddusić posiekaną cebulę i drobno pokrojoną marchewkę. Wystarczy dusić jakieś 5-8 minut. Zalać gorącym bulionem, wlać wywar z grzybów i gotować pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem.

 

piątek, 15 października 2010, cashweb
www.akcesoria-gastronomiczne.pl

Polecane wpisy