Blog > Komentarze do wpisu
Galatetka z nóżek- studzienina

Składniki:

  • 4 nóżki wieprzowe lub 2 wieprzowe i 2 cielęce (1 kg)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 2 marchewki (20 dag)
  • 1 pietruszka (8 dag)
  • 1 kawałek selera (7 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 7-8 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól

Sposób przygotowania:

Nóżki sparzyć i bardzo dokładnie oczyścić (oskrobać nożem, ogolić, opalić nad płomieniem spirytusowym, ale nie przypiec), a następnie umyć. Zalać posolonym wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Cebulę i czosnek obrać, warzywa korzeniowe oczyścić i opłukać. Cebulę dodać do nóżek i gotować 2 godz. Marchewkę i pietruszkę przekroić na cztery części, włożyć razem z selerem do garnka z nóżkami i gotować jeszcze 30 min, aż nóżki będą miękkie. Na 15 min przed końcem gotowania dodać czosnek oraz majeranek.

Ugotowane nóżki wyjąć z wywaru, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewkę wyjąć z wywaru, osaczyć i pokroić na cienkie półplasterki. Formę opłukać zimną wodą i na jej dnie położyć półplasterki marchwi. Wywar przecedzić, wymieszać z pokrojonym mięsem i wlać do formy. Postawić w chłodzie do zastygnięcia.

Przed podaniem z powierzchni galaretki usunąć nadmiar tłuszczu i wyjąć z formy na płaski talerz wyłożony zielonymi liśćmi sałaty. Przybrać pokrojonym na cząstki pomidorem i gałązkami natki pietruszki. Do galaretki podać do wyboru: pokrojoną na cząstki cytrynę, ocet winny lub chrzan.
Gdy galaretkę trudno wyjąć z formy, należy formę owinąć na chwilę ściereczką namoczoną w gorącej wodzie.

 

poniedziałek, 08 listopada 2010, cashweb
www.akcesoria-gastronomiczne.pl

Polecane wpisy