Blog > Komentarze do wpisu
Gołąbki staropolskie
Sposób przygotowania:
  • kapusta 1
  • ryż 2-3 torebki
  • mięso mielone 20 dkg
  • suszone grzybki 5 dkg
  • masło 5 dkg
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • tarta bułka
  • rosół grzybowy z kostki
Sposób przygotowania:

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją na chwilę do osolonego i ocukrzonego wrzątku, tak aby liście zmiękły. Główny wypukły nerw liścia rozbić tłuczkiem. Grzyby dzień wcześniej zalać przegotowaną wodą, następnie ugotować i posiekać. Ryż ugotować prawie do miękkości w kostce rosołowej. Mięso zasmażyć lekko na patelni. Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle, wymieszać z grzybkami, mięsem i ryżem. Dodać rozmącone jajo, doprawić do smaku, jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie dodać trochę bułki tartej. Zwijać w tradycyjne gołąbki.
wtorek, 02 listopada 2010, cashweb
www.akcesoria-gastronomiczne.pl

Polecane wpisy