Blog > Komentarze do wpisu
Grzybowa po polsku
Składniki:
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula (5 dag)
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • 10 łyżek kaszy perłowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
Sposób przygotowania:

Grzyby opłukać, moczyć w wodzie 3 godz., osączyć i pokroić w paseczki.

Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Część zetrzeć na tarce do jarzyn, resztę pozostawić w całości.
W 2 1itrach wody ugotować wywar z włoszczyzny, cebuli, grzybów i przypraw. Wyjąć nie starte warzywa, a do wrzącego wywaru wrzucić opłukaną kaszę i gotować ją do miękkości (30 min).

Z gotowej zupy usunąć przyprawy. Zaprawić śmietaną i wymieszać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.



czwartek, 18 listopada 2010, cashweb
www.akcesoria-gastronomiczne.pl

Polecane wpisy

Komentarze
justmydelicious
2010/12/05 17:44:42
zapowiada się przepysznie!

pozdrawiam,
Paula