Blog > Komentarze do wpisu
Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

  • 50 dag białej kapusty
  • 6 szklanek bulionu z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej
  • 1 cebula (10 dag)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki koperku
  • 1 liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować i zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować do miękkości, 20-30 min.
Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na maśle, dodać koncentrat pomidorowy, chwilę dusić, a następnie przełożyć do zupy.
Kapuśniak zabielić śmietaną, doprawić solą, cukrem oraz pieprzem.

Podawać posypany koperkiem, z tłuczonymi ziemniakami, okraszonymi zrumienioną cebulką lub skwarkami



 

środa, 03 listopada 2010, cashweb
www.akcesoria-gastronomiczne.pl

Polecane wpisy