Blog > Komentarze do wpisu
Pieczeń po staropolsku

Składniki:

  • schab lub karczek lub mięso od szynki bez kości 1 kg
  • przyprawa staropolska do pieczeni 1 opak
  • sok z cytryny
  • miód płynny 3- 4 łyżki
  • masło 2 - 4 łyżki
  • Sposób przygotowania:

    Umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawą do pieczeni po staropolsku, skropić sokiem z cytryny i odstawić przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

    Po upływie godziny mięso przekładamy do formy (jeśli pieczemy w brytfance, to wykładamy ją folią aluminiową), na wierzchu mięsa rozkładamy masło, polewamy płynnym miodem.

    Mięso przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

    Pieczemy mięso przez około 30 minut, a po tym czasie mięso polewamy wodą, przykrywamy i pieczemy dalsze 30 minut, lecz po około 20 minutach mięso odkrywamy (odwijamy z folii by się przyrumieniło).

    Podajemy z ziemniakami z wody, z ziemniakami pieczonymi i z surówkami.

    poniedziałek, 20 grudnia 2010, cashweb
    www.akcesoria-gastronomiczne.pl

    Polecane wpisy

    Komentarze
    2012/10/20 21:11:42
    Jak piszecie , że to są stare przepisy to niech takie będą a nie karzecie przyprawić przyprawą staropolską bzdura taka wtedy nie istniała należy podać jej skład a wykładanie folią aluminiową jest potwierdzeniem tego że te przepisy to bardzo wielka bzdura !
    -
    zolsz
    2014/01/07 14:29:07
    Będę musiała wypróbować kiedyś ten przepis :)