RSS
czwartek, 18 listopada 2010
Grzybowa po polsku
Składniki:
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 3 dag suszonych grzybów
  • 1 cebula (5 dag)
  • 2/3 szklanki gęstej śmietany
  • 10 łyżek kaszy perłowej
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól
Sposób przygotowania:

Grzyby opłukać, moczyć w wodzie 3 godz., osączyć i pokroić w paseczki.

Włoszczyznę oczyścić i opłukać. Część zetrzeć na tarce do jarzyn, resztę pozostawić w całości.
W 2 1itrach wody ugotować wywar z włoszczyzny, cebuli, grzybów i przypraw. Wyjąć nie starte warzywa, a do wrzącego wywaru wrzucić opłukaną kaszę i gotować ją do miękkości (30 min).

Z gotowej zupy usunąć przyprawy. Zaprawić śmietaną i wymieszać.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.



poniedziałek, 15 listopada 2010
Jajka faszerowane w skorupkach
Składniki:
  • 9 jajek
  • 3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki śmietany 30-procentowej
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Ugotować 8 jajek na twardo, ostudzić i wraz ze skorupką przekroić wzdłuż na pół. Ostrożnie wyjąć białka i żółtka, posiekać je, dodać masło, surowe jajko, przyprawy, szczypiorek oraz śmietankę i starannie wymieszać.

Skorupki jajek napełnić farszem. Powierzchnię farszu wyrównać i pokryć bułką tartą.

Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle na złoty kolor.


poniedziałek, 08 listopada 2010
Galatetka z nóżek- studzienina

Składniki:

  • 4 nóżki wieprzowe lub 2 wieprzowe i 2 cielęce (1 kg)
  • 1 cebula (10 dag)
  • 2 marchewki (20 dag)
  • 1 pietruszka (8 dag)
  • 1 kawałek selera (7 dag)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 7-8 ziaren pieprzu
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • sól

Sposób przygotowania:

Nóżki sparzyć i bardzo dokładnie oczyścić (oskrobać nożem, ogolić, opalić nad płomieniem spirytusowym, ale nie przypiec), a następnie umyć. Zalać posolonym wrzątkiem, dodać liść laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Cebulę i czosnek obrać, warzywa korzeniowe oczyścić i opłukać. Cebulę dodać do nóżek i gotować 2 godz. Marchewkę i pietruszkę przekroić na cztery części, włożyć razem z selerem do garnka z nóżkami i gotować jeszcze 30 min, aż nóżki będą miękkie. Na 15 min przed końcem gotowania dodać czosnek oraz majeranek.

Ugotowane nóżki wyjąć z wywaru, mięso oddzielić od kości i pokroić na małe kawałki. Marchewkę wyjąć z wywaru, osaczyć i pokroić na cienkie półplasterki. Formę opłukać zimną wodą i na jej dnie położyć półplasterki marchwi. Wywar przecedzić, wymieszać z pokrojonym mięsem i wlać do formy. Postawić w chłodzie do zastygnięcia.

Przed podaniem z powierzchni galaretki usunąć nadmiar tłuszczu i wyjąć z formy na płaski talerz wyłożony zielonymi liśćmi sałaty. Przybrać pokrojonym na cząstki pomidorem i gałązkami natki pietruszki. Do galaretki podać do wyboru: pokrojoną na cząstki cytrynę, ocet winny lub chrzan.
Gdy galaretkę trudno wyjąć z formy, należy formę owinąć na chwilę ściereczką namoczoną w gorącej wodzie.

 

środa, 03 listopada 2010
Kapuśniak ze słodkiej kapusty

Składniki:

  • 50 dag białej kapusty
  • 6 szklanek bulionu z kostki
  • 1/2 szklanki śmietany 22-procentowej
  • 1 cebula (10 dag)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki koperku
  • 1 liść laurowy
  • cukier
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Kapustę oczyścić, umyć, poszatkować i zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować do miękkości, 20-30 min.
Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na maśle, dodać koncentrat pomidorowy, chwilę dusić, a następnie przełożyć do zupy.
Kapuśniak zabielić śmietaną, doprawić solą, cukrem oraz pieprzem.

Podawać posypany koperkiem, z tłuczonymi ziemniakami, okraszonymi zrumienioną cebulką lub skwarkami



 

wtorek, 02 listopada 2010
Gołąbki staropolskie
Sposób przygotowania:
  • kapusta 1
  • ryż 2-3 torebki
  • mięso mielone 20 dkg
  • suszone grzybki 5 dkg
  • masło 5 dkg
  • jajka
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • tarta bułka
  • rosół grzybowy z kostki
Sposób przygotowania:

Z kapusty wyciąć głąb, włożyć ją na chwilę do osolonego i ocukrzonego wrzątku, tak aby liście zmiękły. Główny wypukły nerw liścia rozbić tłuczkiem. Grzyby dzień wcześniej zalać przegotowaną wodą, następnie ugotować i posiekać. Ryż ugotować prawie do miękkości w kostce rosołowej. Mięso zasmażyć lekko na patelni. Cebulę drobno posiekać i udusić na maśle, wymieszać z grzybkami, mięsem i ryżem. Dodać rozmącone jajo, doprawić do smaku, jeśli nadzienie jest zbyt rzadkie dodać trochę bułki tartej. Zwijać w tradycyjne gołąbki.