RSS
poniedziałek, 20 grudnia 2010
Pieczeń po staropolsku

Składniki:

  • schab lub karczek lub mięso od szynki bez kości 1 kg
  • przyprawa staropolska do pieczeni 1 opak
  • sok z cytryny
  • miód płynny 3- 4 łyżki
  • masło 2 - 4 łyżki
  • Sposób przygotowania:

    Umyte i osuszone mięso natrzeć przyprawą do pieczeni po staropolsku, skropić sokiem z cytryny i odstawić przynajmniej na godzinę w chłodne miejsce (najlepiej do lodówki).

    Po upływie godziny mięso przekładamy do formy (jeśli pieczemy w brytfance, to wykładamy ją folią aluminiową), na wierzchu mięsa rozkładamy masło, polewamy płynnym miodem.

    Mięso przykrywamy pokrywką, lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C.

    Pieczemy mięso przez około 30 minut, a po tym czasie mięso polewamy wodą, przykrywamy i pieczemy dalsze 30 minut, lecz po około 20 minutach mięso odkrywamy (odwijamy z folii by się przyrumieniło).

    Podajemy z ziemniakami z wody, z ziemniakami pieczonymi i z surówkami.

    czwartek, 16 grudnia 2010
    Karp faszerowany

    Składniki:

    1 karp sprawiony (1,2 kg)

    Składniki na farsz:

    • 15 dag pieczarek
    • 5 dag rokpolu
    • 1 jajko
    • 2 łyżki bulki tartej
    • 1 cebula (5 dag)
    • 2 łyżki masła
    • sól
    • pieprz
    • tłuszcz do polania ryby
    • do wysmarowania formy: olej

    Sposób przygotowania:

    Przygotować farsz: pieczarki i cebulę obrać i umyć. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę posiekać i podsmażyć razem z grzybami na maśle. Dodać pokruszony rokpol, jajko, bułkę tartą, przyprawy i wymieszać.

    Karpia wyluzować z ości, nadziać farszem, spiąć lub zszyć i przełożyć do wysmarowanej olejem formy.

    Piec 50 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C, polewając często tłuszczem oraz wytworzonym sosem.