RSS
wtorek, 26 października 2010
Wielkanocny mazurek z karmelem

Składniki:


Ciasto:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 250 g Kasi albo masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • płaściutka łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Na górę:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • pół słoiczka dżemu śliwkowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • dowolne polewy i bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

 

Najpierw należy przygotować karmel:

puszkę mleka włożyć do garnka z wodą, przykryć i gotować na malutkim ogniu 2,5 do 3 godzin. Wyjąć puszkę i odstawić, żeby nieco przestygła, bo otwarta od razu obleje nas gorąca masą.

Kiedy już mamy karmel, można przygotować ciasto:

mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka, mleko, aromat i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać od rąk i nie zaczęło kleić.

Ciastem wykleić średniej wielkości prostokątną blachę. Można zrobić dość wysoki rancik (wtedy środek ciasta wypełnimy karmelem, a rant będzie ozdobą), ale nie jest to konieczne. Spód włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w 200 stopniach.

Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą dżemu (nie musi koniecznie być śliwkowy, ale najlepiej jakiś lekko kwaśny), posypać posiekanymi orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić róną warstwę karmelu.

Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami kandyzowanymi.

poniedziałek, 25 października 2010
Pączki

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 6 dag drożdży,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 jajka, szczypta soli,
  • 1/4 kostki masła lub margaryny,
  • łyżka spirytusu,
  • 1 litr oleju, cukier puder,
  • opakowanie cukru waniliowego.

Przygotowanie:

Drożdże rozkrusz w szklance, dodaj łyżkę cukru i 2 łyżki ciepłego mleka. Odczekaj, aż drożdże wyrosną, a następnie dodaj je z resztą ciepłego mleka do przesianej przez sito mąki. Dokładnie wyrób. Żółtka wymieszaj z pozostałym cukrem, dodaj całe jajko i spirytus, po czym całość połącz z mąką. Masło musisz stopić. Stopniowo wlewa je, cały czas mieszając, aż ciasto stanie się matowe. Przykryj ściereczką kuchenną - odstawi w ciepłe miejsce, aby dobrze wyrosło. Ciasto wyłóż na stolnicę, uformuj wałek o średnicy ok. 5-7 cm, a następnie z niego około 30 jednakowych kulek. Oprósz pączki mąką i ułóż na stolnicy. Odstaw na kilka minut, by wyrosły. Mocno rozgrzej olej w garnku. Wyrośnięte pączki smaż aż się ładnie zarumienią, odwrócić i smaż dalej, po zarumienieniu z drugiej strony - sprawdź patyczkiem czy ciasto nie przylega do niego.

 

piątek, 22 października 2010
Chruściki

Składniki

  • mąka pszenna 20 dag
  • masło 3 łyżki
  • cukier 5 dag
  • jaja 4 szt.
  • kwaśna śmietana 0,75 szklanki
  • cukier waniliowy 2 łyżeczki
  • tłuszcz 50 dag
  • cukier puder do posypania 0,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Jaja ubić z cukrem, dodać zmiękczone masło, , śmietanę i cukier waniliowy. Wyrobić ciasto, następnie mocno zbić wałkiem ciągle obracając. Rozwałkować cienko i pokroić na podłużne paski o wymiarach 10x5 cm.
Po środku naciąć, przełożyć jeden koniec jak przy formowaniu faworków. Smażyć w gorącym  z obu stron. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

czwartek, 21 października 2010
Barszcz czerwony z kołdunami

Składniki

  • 50 dag buraków
  • 50 dag mięsa wołowego rosołowego bez kości
  • 2 szklanki kwasu buraczanego
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • cukier
  • sól
  • pieprz

KOŁDUNY:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 30 dag łoju z nerki wołowej lub szpiku z kości
  • 1 cebula (10 dag)
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i włożyć do garnka. Buraki obrać, opłukać i pokroić w cienkie plasterki.

Włoszczyznę obrać, opłukać i dodać do mięsa, wlać 6 szklanek wody i ugotować wywar. Pod koniec gotowania, gdy mięso będzie prawie miękkie, włożyć buraki i gotować jeszcze 20 min. Następnie wlać kwas buraczany, dodać czosnek oraz przyprawy, ponownie zagotować i odstawić na 30 min.

Przed podaniem przecedzić i doprawić do smaku.

Przygotować kołduny: mięso umyć, osuszyć, oczyścić z błon i wraz z łojem posiekać. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i zrumienić na maśle. Ostudzić i wymieszać z mięsem oraz łojem. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z podanych składników wyrobić ciasto trochę luźniejsze niż na zwykłe pierogi, rozwałkować i wycinać krążki średnicy 4 cm. Z mięsa formować kuleczki, kłaść na krążkach ciasta i zlepiać kołduny w kształcie małych pierożków lub uszek. Gotować w posolonej wodzie lub rosole, wrzucając na wrzątek, i wyjmować łyżką cedzakową po 2 min od wypłynięcia na powierzchnię. Kołduny rozłożyć do talerzy i zalać gorącym barszczem.

środa, 20 października 2010
Skrzydełka z kurczaka


Składniki:

• 10 skrzydełek kurczaka, około 900 g
• 1/2 cytryny
• 5 listków laurowych
• 2 łyżki syropu klonowego
• 1 łyżka z górką ziarenek czarnego pieprzu
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• sól morska

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzać do 210 stopni. Skrzydełka umyć i osuszyć. Ułożyć w dość dużym naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego, tak aby nie zachodziły na siebie. Wycisnąć sok z cytryny bezpośrednio na skrzydełka. Pokroić pozostałą skórkę z cytryny i włożyć ją pomiędzy skrzydełka wraz z liśćmi laurowymi. Polać syropem klonowym.

Ziarna pieprzu rozgnieść w moździerzu na mniejsze kawałki lub zmielić bardzo grubo w młynku do pieprzu. Wymieszać z oliwą z oliwek i polać po skrzydełkach, następnie posypać solą morską.

Skrzydełka wysmarować składnikami marynaty, ułożyć z powrotem jedno obok drugiego, chowając końce skrzydełek pod spód aby się nie przypaliły. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 - 60 minut w górnej jego części na intensywnie złoty kolor, aż uzyskamy chrupiącą skórkę.

 

wtorek, 19 października 2010
Zapiekanka z podgrzybków

Składniki:

 

  • 80 dag małych podgrzybków,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 6 dag cebuli,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1/2 szklanki śmietany,
  • 6 dag sera żółtego,
  • 3 dag masła,
  • 2 dag tartej bułki.


Sposób przygotowania:

 

Grzyby oczyścić, opłukać, pozostawić w całości. Udusić do miękkości z tłuszczem, obraną, pokrajaną cebulą  3 łyzkami wody. Sos odparować, do grzybów dodać sól i pieprz .Wymieszać, ułożyć na półmisku do zapiekania. Zalać śmietaną, posypać tartym serem zmieszanym z tartą zarumienioną bułką. Skropić masłemi zapiec w piekarniku.

poniedziałek, 18 października 2010
Barszcz biały po staropolsku
Składniki:
  • zakwas 2 szklanki
  • utarty chrzan 3 łyżki
  • kiełbasa biała 30 dag
  • do zup śmietana np.18% łaciata lub śmietana 30% 1
  • ziemniaki 4 szt
  • włoszczyzna bez kapusty
  • jajko ugotowane na twardo 4 szt
  • cebula
  • olej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kiełbasę zalać 1,5 l wody,dodać obraną włoszczyznę,obrane ziemniaki gotować 30 min. Wywar przecedzić, marchewkę i ziemniaki pokroić w talarki, obraną cebulę posiekać. Wszystko lekko obsmażyć na łyżce oleju,wrzucić do zupy. Zupę zaprawić śmietaną wymieszaną z chrzanem.
Kiełbasę pokroić w talarki.
Na talerzu ułożyć kilka plastrów kiełbasy, połówki jajka, zalać barszczem, posypać pieprzem.

piątek, 15 października 2010
Zupa grzybowa

Składniki:
  • 0 g grzybów suszonych - najlepiej podgrzybków ale nie koniecznie
  • 1 duża cebula
  • 1 marchewka
  • 1,2 bulionu - ja używam wywaru z warzyw
  • łyżka masła
  • sól i pieprz
Sposób przygotowania:

Grzyby trzeba na początek zalać ok 1/2 litra ciepłej wody i moczyć co najmniej 2 godziny albo całą noc. Następnie trzeba je ugotować w wodzie w której się moczyły - do miękkości.

Miękkie grzyby trzeba wyłowić z wywaru i pokroić na paski. Wywar natomiast odparować, tak by zostało go jakieś ćwierć litra. Potem można go przecedzić przez gęste sito.

W garnku o grubym dnie rozgrzać masło a na nim poddusić posiekaną cebulę i drobno pokrojoną marchewkę. Wystarczy dusić jakieś 5-8 minut. Zalać gorącym bulionem, wlać wywar z grzybów i gotować pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem.

 

Filety schabowe z aromatem trawy żubrowej i jabłka w sosie żurawinowym.

Składniki:

 

  • schab b/k – 180 g
  • jabłko – 50 g
  • trawa żubrowa – 6 szt
  • ziemniaki młode – 120 g
  • migdały płatki – 20 g
  • szparagi świeże – 2 szt
  • olej z orzechów laskowych – 5 g
  • koperek – 5 g
  • oliwa z oliwek – 10 g
  • żurawina – 10 g
  • śmietana – 30 g
  • miód pitny – 50 ml
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Schab zamarynować w miodzie pitnym, trawie żubrowej i oleju z orzechów. Jabłko pokroić w plastry, wyciąć gniazda.
Ziemniaki obrać w kształcie jabłek, jedno kwadratowe, ugotować, następnie opanierować w żółtku i migdałach, zapiec w piekarniku.
Filety wyciąć z kieszenia, nadziać podsmażonymi jabłkami i trawą żubrową, smażyć na oliwie. Na patelnię po smażeniu wlać miód pitny, żurawinę i śmietanę. Ugotowane szparagi powiązać trawą żubrową, wyporcjować.

czwartek, 14 października 2010
Krokiety staropolskie

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki tłuszczu,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 5 dag grzybów suszonych,
  • sól,
  • majeranek,
  • pieprz,
  • 3 jaja,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej.


Sposób przyrządzania:


Ziemniaki ugotować, ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać pokrajaną i zarumienioną cebulę, trochę tartej bułki, 2 jaja, mąkę oraz ugotowane i posiekane grzyby. Masę przyprawić i dokładnie wyrobić. Formować podłużne wałeczki, maczać je w roztrzepanym jajku, panierować w tartej bułce i smażyć na tłuszczu. Podawać z sosem bolońskim i surówką z marchewki.

 
1 , 2