Wpisy z tagiem: Mazurek

wtorek, 26 października 2010
Wielkanocny mazurek z karmelem

Składniki:


Ciasto:

  • 400 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru
  • 250 g Kasi albo masła
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mleka
  • płaściutka łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu waniliowego
Na górę:
  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • pół słoiczka dżemu śliwkowego
  • 100 g orzechów włoskich
  • dowolne polewy i bakalie do dekoracji

Sposób przygotowania:

 

Najpierw należy przygotować karmel:

puszkę mleka włożyć do garnka z wodą, przykryć i gotować na malutkim ogniu 2,5 do 3 godzin. Wyjąć puszkę i odstawić, żeby nieco przestygła, bo otwarta od razu obleje nas gorąca masą.

Kiedy już mamy karmel, można przygotować ciasto:

mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i masłem posiekać w misce. Dodać żółtka, mleko, aromat i szybko zagnieść, żeby ciasto nie zdążyło się ogrzać od rąk i nie zaczęło kleić.

Ciastem wykleić średniej wielkości prostokątną blachę. Można zrobić dość wysoki rancik (wtedy środek ciasta wypełnimy karmelem, a rant będzie ozdobą), ale nie jest to konieczne. Spód włożyć do piekarnika i piec około 25 minut w 200 stopniach.

Upieczone ciasto delikatnie przełożyć na deskę, posmarować cienką warstwą dżemu (nie musi koniecznie być śliwkowy, ale najlepiej jakiś lekko kwaśny), posypać posiekanymi orzechami włoskimi i w końcu rozprowadzić róną warstwę karmelu.

Mazurek dowolnie ozdobić kolorową polewą, bakaliami, orzechami albo owocami kandyzowanymi.